Søndag den 16. august er der chokolade på programmet, når Selsø Slots kokkepige har tændt op i ildstedet, hvor hun rister kakaobønner. Alle, der har lyst, kan hjælpe hende med at male de ristede bønner til pasta i en morter. Chokoladepastaen bæres op til fruen, som blander den med varm mælk og krydderier, mens hun fortæller om processen. Der vil være mulighed for smagsprøver af den varme chokolade så længe lager haves.

I en af stuerne kan man høre om chokoladens og kaffens forbindelse til Selsø Slot og husets beboere. Familien Scheel von Plessen, som ejede Selsø Slot i 1700-tallet, investerede også store pengesummer i kolonialhandlen mellem Europa og Vestindien, hvor flere kakaoplantager blev oprettet til at mætte den europæiske lyst til chokolade.
Kakaobønner har man brugt i Syd- og Mellemamerika i flere tusinde år. Da spanierne kom til Amerika opdagede de også kakaoen, og i 1585 tog de den med tilbage til Europa. Man tilberedte varm chokolade af bønnerne på samme måde, som de amerikanske folk havde gjort det. Kakaobønnerne blev malet, blandet med fløde eller mælk og krydderier. De krydderier, som blev brugt var blandt andet chili, vanilje, kanel og nelliker. En del af krydderierne var også kommet med fra Amerika.
Helt frem til 1800-tallet var chokolade en drik. På grund af at ingredienserne kom langvejs fra, var det en dyr drik og derfor var det kun kongelige, adelen og rige borgere, som drak den.

Der vil være salg af varm chokolade efter en opskrift fra 1692 i kiosken, så tag familien med til chokoladedag på Selsø Slot.

Praktisk info

Billetter købes ved indgangen. Almindelig entré. Husk venligst at vi kun modtager kontanter.

Dato
16. august, 2015
Tidspunkt
11:00 - 16:00