Finansiering til restaurering af vinduerne er på plads!

For nyligt modtog bestyrelsesformanden for Den Plessenske Selsø Fond, et opkald fra A.P. Møller Fonden, der efterlod hende både stolt og glad. Opkaldet drejede sig nemlig om en bevilling på intet mindre end to millioner kroner og det er lige, hvad der mangler for at kunne sætte renoveringen af vinduerne i gang.

”Det er helt fantastisk. Det betyder, at vi kan komme i gang med arbejdet og vinduerne kan få den pleje de har brug for. Det betyder også, at vi nu kan begynde at arbejde mere målrettet med de indre renoveringsbehov, fordi klimaskærmen forbedres. På et mindre praktisk plan, så gør det mig og resten af holdet omkring Selsø – bestyrelse såvel som museumsværter og frivillige utrolig stolte. Så store bevillinger på relativt kort tid er en anerkendelse af, at vi som hold kan holde liv i Selsø også mange år ud i fremtiden”, udtaler Iben Bækkelund Jagd, formand for den Plessenske Selsø Fond.

Restaurering af gamle vinduer
Leif Hansen Arkitekter er de rådgivende arkitekter bag projektet. Også de er faldet for Selsø, dens fantastiske beliggenhed. Vinduerne er i høj grad medvirkende til at Selsø er en arkitektoniske perle.
Leif Hansen Arkitekter er specialiseret inden for restaurering af fredede bygninger og de ved, hvad der skal til og at ting tager tid og koster penge. Leif Hansen siger om projektet: ”Vinduerne på Selsø er umistelig bygningskulturarv. Alene det, at dimensionerne på karme og poster er to til tre gange større end de vinduer, man producerer i dag, er fascinerende og medvirkende til, at det har overlevet de mange år. Vinduerne er udført i en blanding af egetræ og fyrretræ og er omkring 300 år gamle. Trods deres mange leveår er de i relativ god stand. De kan med de rigtige snedkere og god linoliemaling blive så gode som nye – faktisk langt bedre end nye vinduer”.

Vigtig kulturarv midt i en nationalpark
De seneste år har Selsø Slot intensiveret samarbejdet med Nationalpark Skjoldungernes Land og de to parter arbejder tæt sammen om en koordineret udvikling for området. En udvikling som er forankret i lokalområdet og som også understøtter den kommunale bosætningsstrategi og Visit Fjordlandets turisme indsats.
Når vi er flere, der går sammen om at flytte noget i samme retning, så kan vi bare noget mere, siger Nationalparkchef Anders Bülow, der ønsker tillykke med bevillingen.
En del af Nationalparkens formål er netop at værne om kulturarven. Det samme gælder Selsø Slot, hvis væsentligste formål er at vedligeholde det gamle hus og holde det tilgængeligt for offentligheden.

Til jubilæumsfejringen 1. juli kan du blandt møde Selsø Slots bestyrelse, Nationalpark Skjoldungerens Land, og Leif Hansen Arkitekter og blive klogere på det hele.