Citroner blev meget populære i den finere madkunst i løbet af 1700-tallet. I en tid, hvor den franske kogekunst vandt frem og mere subtile smage kom i fokus, finder man ofte opskrifter med citron. Det var især den parfumerede skal af citronen, man var interesseret i. For at bevare skallen i en tid uden muligheder for langtidsopbevaring blev den ofte sukker- eller saltsyltet. Friske citroner og andre citrusfrugter var meget dyre og kun de rigeste kunne komme i besiddelse af dem gennem import. Var man rig nok, kunne man dog også bygge et orangeri og dyrke for eksempel citroner, appelsiner og pomerans.
Citronsuppe er en sommerret, da der bruges friske citroner. I vore dage kan den dog også være en festlig og anderledes dessert om vinteren.
Citronsuppe fra Kattrup Gods
Tag 2 gode citroner og skræl det beske af dem, og riv dem småt på et rivejern. Tag kærnerne fra. Slå derpå en ½ potte vin og en ½ potte sød fløde, og sæt det på ilden.
Slå hastigt med et ris, at det ikke skiller. Når det syder, si det straks igennem et fint dørslag.
Tilsæt 15 æggeblommer, kanel og for 8 sk. vel sukker. Sæt det på ilden igen og slå deri til det bliver tykt.
Kom det hastigt i fadet, så det ikke skiller.
Transskriberingen er letter normaliseret
Kokkepigens noter:
En ganske nem ret, så længe man pisker suppen godt undervejs. Brug en sødere hvidvin. Kanel og sukker tilsættes efter smag – det er svært at beregne, hvor meget 8 skilling vel sukker præcis er. Jo koldere suppen bliver jo tykkere er den. Citronsuppe er god at spise kold, men så skal den hældes i kopper eller skåle, mens den stadig er varm.
Kilde: Rigsarkivet ”Sommerlige opskrifter fra Kattrup Gods”