Herregårdenes Dag 20. august

Link til detaljeret program her.

Selsø Slot er en gammel herregård og er egentlig kun et slot i folkemunde. Der har nemlig aldrig boet kongelige på stedet og det er den afgørende faktor for at kunne kalde sig et slot. Kongelige eller ej, så er Selsø Slot et stemningsfuldt sted fyldt med historier. Kom med når vi sætter lys på nogle af disse på Herregårdenes Dag – den 20. august – sammen med 40 andre Herregårde og Slottet rundt om i landet.

Hvad kan du opleve på Selsø denne dag?
På dagen ønsker vi at skabe liv i det store hus og i naturen omkring. Der er således mulighed for at lave hosebånd og fejekanter sammen med Fria Gemynthe på 1. salen, hvor der også sidder damer, der spinder uld og fortæller om deres håndværk. Her kan du også nyde roen i fordybelsesrummet og skue ud over landskabet i den store kikkert. Midt på dagen fyldes baroksalen med dansere fra gruppen Anello, der har specialiseret sig i historiske danse og viser eksempler på renæssancedans. Kl. 14 er der omvisning.

Udenfor står naturvejledere fra Nationalparken klar med aktiviteter og inspiration til udforskning af området og ikke mindst det nye opdagelseskrat.

Det koster alm. entré + 25 kr. at være med på dagen, hvor café og museum har åbent fra kl 10-16.
Billetter kan købes forud eller på dagen.
Herregårdenes glemte kulturarv
I Danmark ligger over 700 herregårde spredt som et fintmasket net udover landet. Det danske landskab er formet af og med godserne, der gennem århundreder har været den væsentligste drivkraft på landet. De store gamle hovedbygninger ligger stadig i dag i landskabet som vidnesbyrd om godsernes enorme betydning – blandt andet som nogle af de største arbejdspladser i landområderne helt ind til midten af 1900-tallet.
”Herregårdenes rolle og kulturarv er desværre på mange måder glemt i dag. De fleste har nok set deres lokale slot eller herregård udefra, men kender ikke stedet, historien og betydningen, som godserne har haft gennem århundreder. Herregårdene udgør en vigtig del af vores fælles historie, som har haft betydning for natur og kultur i ethvert lokalsamfund, og de skal derfor være en del af folks bevidsthed. Målsætningen med Herregårdenes Dag er at åbne herregårde over hele landet for et bredt publikum en enkelt dag om året”, siger Marie Kirstine Elkjær, der er museumsinspektør ved Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, som står bag initiativet til Herregårdenes Dag.

Selsø Slot i Nationalpark Skjoldungernes Land

En af grundene til, at Nationalpark Skjoldungernes Land er udpeget som nationalpark er netop de særlige herregårdslandskaber, som er formet af historien. Området omkring Selsø Slot blev sidste år gjort meget mere tilgængeligt med den sti, der nu giver adgang til den naturen og det fantastiske fugleliv i området. Så det kan også være en ide af medbringe de gode vandresko på dagen (rund-ruten er ca. 4,2 km).