At drikke gløgg i december er for mange en gammel tradition, men faktisk er denne tradition ikke så gammel, som man måske skulle tro. Gløggen kom for alvor ind i den danske jul fra Sverige i 1900-tallet sammen med mange andre svenske juletraditioner indenfor blandt andet julepynt og -fejring. Ordet gløgg er også en forkortelse af det svenske glödgat vin, som er en direkte oversættelse af det tyske Glühwein.
På trods af at gløgg, som vi kender den idag, altså historisk er en nyere tilføjelse til julefejringen, så er varme alkoholiske drikke af forskellig art blevet drukket både i Danmark og mange dele af Europa igennem århundreder.
I middelalderen var drikken ippocras eller hybenkrads, som den også blev kaldt i Danmark, meget populær i mange fyrstehuse rundt omkring i Europa. Drikken var som gløggen en krydret vindrik, og den kunne både drikkes varm og kold.
Derudover er der mange andre drikke, som gløgg har rødder i og er i slægt med. Her kan igen nævnes den tyske Glühwein – som jo nok er vores gløggs oprindelse – de engelske grog og mulled wine og den franske Brulôt. Den sidstnævnte var populær i 1700-tallet, så måske den er blevet drukket på Selsø?
Til sidst skal nævnes en dansk og ikke vinbaseret varm alkoholisk drik. Rundtomkring på gårdene var der før i tiden mange, som drak varm øl med kandis til højtider og måske særligt i denne kolde tid. Det kan måske lyde lidt vammelt, men når man tænker på sødmen på mange moderne juleøl, er det ikke helt så mærkeligt alligevel.
Om alle disse drikke skal det siges, at de ikke kun blev drukket til jul. Man drak dem hele året rundt. Dog var det ikke for alle, da drikkene ofte indeholdt ingredienser, såsom krydderier og citrusfrugter, som ikke har været muligt at erhverve sig for andre end de højere sociale lag.
I det følgende kommer opskriften, som Selsøs kokkepige efter års erfaring er kommet frem til. Husk at det endelige resultat afhænger af håndelag og tilsmagning. Smag på drikken og få den til at smage, som du kan lide den, med den rette sødme og syrlighed.
En kvart til en halv pot vand koges op med melis, hel kanel, hel kardemomme, nelliker, ingefærrod, stjerneanis og skiver af appelsin efter behag. Syder kort ved ilden, hvorefter gryden stilles til en side i nogle timer. En pot rødvin blandes med det siede afkog og sættes ved ilden, således at drikken langsomt opvarmes. Den må ikke koge. Smages til med melis ifald det ønskes og smuttede og hakkede mandler med rosiner lægges i drikken, som serveres hed.
Selsøs kokkepige, 2019
Kokkepigens noter:
Man kan med fordel bløde rosinerne op i enten vin, portvin eller anden hedvin natten over. Både rosiner og hedvin kan tilsættes drikken, hvis man har lyst. Krydringen af afkoget kan ændres efter ens egen smag og behag.