Rosenvand

 

Rosenvand kommer oprindelig fra Persien, det vil sige det område som nu er Iran. Udvindingen af rosenduft til væsker bruges stadig i forskellige former – såsom rosenvand, rosensirup og rosenolie. Rosenvand er et biprodukt fra produktionen af rosenolie, hvor bladene destilleres med vand og duften derved udvindes af bladene. Rosenolie bruges ved velkomstceremonier i mange mellemøstlige lande sammen med små kager eller lignende.
Brugen af rosenvand findes i meget indisk mad. Det skyldes, at de indiske moguler for omkring 1000 å siden gennem forskellige forbindelser til det persiske rige blev meget inspireret af deres kogekunst. Fra Indien spredtes brugen af rosenvand – i især kager og bagværk – sig til England gennem kolonialismen. På Selsø Slot laves der ofte rosenvandskager efter en engelsk opskrift fra starten af 1800-tallet. På engelsk hedder de ”Rout Cakes”. Opskriften findes hér.
Nedenfor er kokkepigens egen opskrift på rosenvand.

 

Tag 2 potter røde eller lyserøde rosenblade fra duftende roser, eller fyld en mellemstor gryde med bladene, hæld vand derpå så det dækker, kog bladene i vandet til det bliver gråt, kom saft af 1 citron deri og se hvorledes blandingen skifter farve til lyserød. Bladene sis fra i et klæde, hvorpå vandet koges op endnu engang med sukker efter behag, men gerne over et pund, jo mere sukker des længere holder rosenvandet. Rosenvandet hældes på skoldede og med cognac skyllede flasker.

Selsø Slots Kokkepige, 2015

 

Kokkepigens noter:
Sørg for at rengøre de flasker, som rosenvandet skal hældes på, grundigt. Brug atamon, hvis cognac viser sig at ikke være nok. At anvende cognac til rengøring af flasker og glas til syltning er et gammelt husmoderkneb, og cognac’en bruges, da den smager godt. Man kan dog også skylle flaskerne med andre former for alkoholiske drikke, men pas på med dem, som smager af for meget.

Gamle danske mål

Vægt:
1 Pund = 500 g
1 Mark = 250 g
1 Lod = 15,6 g
1 Kvint = 5 g
1 Ort = ½ g

Rumfang:
1 Skæppe = 17,4 liter
1 Pot = 0,97 liter
1 Pægl = 0,24 liter

Længde:
Tomme = 2,6 cm

Antal:
1 Ol = 80 stk.
1 Skok = 60 stk.
1 Snes = 20 stk.
1 Deger = 10 stk.