Rosenvandskager eller “Rout Cakes”

 

Disse kager stammer fra England i starten af 1800-tallet. ”Rout” betyder en uregerlig forsamling og grunden til, at kagerne hedder sådan, er at de blev spist til aftenselskaber, hvor stemningen ofte blev meget festlig og uregerlig. Der blev spillet kort og musik, danset, drukket kaffe og hedvin, og så blev der selvfølgelig spist rout cakes. På Selsø Slot kaldes kagerne rosenvandskager. Det skyldes, at der blandt meget andet godt er rosenvand i dem. Rosenvand er blevet brugt gennem århundrede – hvis ikke årtusinder – i Mellemøsten og Indien som parfume og i mad. Opskriften på rosenvand findes hér.

 

6 dl hvedemel
Knsp. salt
8 spsk. blødt smør
1,5 dl sukker
2 æg
1 tsk. appelsinsaft
1 tsk. rosenvand
2 tsk. sød hvidvin eller sherry
2 tsk. Cognac
1,5 dl korender

 

Mel, sukker og salt æltes med smørret, men ikke for meget, æggene røres godt, og lægges i en skål med appelsinsaft, rosenvand, vin eller sherry og cognac, røres vel sammen. Blandes i dejen lidt ad gangen, indtil dejen er glat. Frugten blandes heri og dejen sættes i små kager på en plade. Bages i en god varm ovn til de er færdige.

 

Kokkepigens noter:
Opskriften ovenfor er en dobbelt portion af den som findes i linket nedenfor. Er korenderne tørre, kan man lægge dem i blød i væskerne, mens man blander mel, salt, smør, sukker og æggene. Dejen bliver ganske sej. Den kan ikke rulles ud og heller ikke kun sættes på papiret med et par skeer. Form dem derfor i kugler og tryk kagerne flade. Kagerne flyder ikke meget ud, så læg dem med passende afstand.

 

Kilde: www.janeausten.co.uk

Gamle danske mål

Vægt:
1 Pund = 500 g
1 Mark = 250 g
1 Lod = 15,6 g
1 Kvint = 5 g
1 Ort = ½ g

Rumfang:
1 Skæppe = 17,4 liter
1 Pot = 0,97 liter
1 Pægl = 0,24 liter

Længde:
Tomme = 2,6 cm

Antal:
1 Ol = 80 stk.
1 Skok = 60 stk.
1 Snes = 20 stk.
1 Deger = 10 stk.