Selsøs bestyrelse får ny formand

Den museumserfarne Iben Bækkelund Jagd tiltræder nu formandsposten for Selsø Slot og afløser dermed Lars Vedsmand, som har siddet for bordenden de seneste tre år.

Sammensmeltningen med Nationalparken
Da Lars Vedsmand trådte ind i bestyrelsen var den primære opgave at få nye øjne på økonomien og arbejde for en større synergi imellem Nationalpark Skjoldungernes Land og Selsø Slot. Lars Vedsmand var på det tidspunkt bestyrelsesformand for begge bestyrelser og var dermed et naturligt bindeled.
I løbet af årene er samarbejdet styrket. Nationalparken har etableret en port i det gamle billetsalg, som nu fungerer som madpakkehus med bålplads, grej til børnehaver og skoler, der laver naturforløb mv. Og der afvikles i snit tyve Bliv Skjoldungeforløb for lokale skoleklasser om året. Derudover deltog Nationalparken i samarbejdet om etableringen af den nye del af Fjordstien, Selsøruten, samt udviklingen af Natureventyret ved Selsø Slot.
De mange initiativer bunder i en strategisk indsats for Nationalparken, som ønsker at udvikle området omkring Selsø, der er Nationalparkens nordlige port og indgang til Frederikssund Kommune. I Nationalparkens øjne er Herregårdmuseet Selsø Slot et unikt og oplagt knudepunkt for kulturarv, natur og fugleliv.

Ny formand med stor museumserfaring
Iben Bækkelund Jagt kom ind i bestyrelsen for Selsø Slot som næstformand i 2022. Med ny energi, omorganisering og et skarpt blik på museets 50 års jubilæum i 2023 træder hun nu til som formand.
Iben er uddannet historiker og var i mange år vicedirektør på ROMU. I dag er hun administrativ leder på Ådalens skole i Frederikssund og arbejder frivilligt som bestyrelsesmedlem i Farumgaardfonden og som bestyrelsesformand for By og Land Danmark – og nu også Selsø Slot.
Iben har haft sin gang på Selsø Slot i mange år og er som mange draget af sommerfuglestøvet, autenticiteten, naturen og det store potentiale for stedet. Og det er potentialet og folkene omkring slottet, frivillige som ansatte, der er Ibens motivation. Selsø Slot ejes og drives af Den Plessenske Selsø Fond og bestyrelsesposterne løftes af frivillige medlemmer, som alle lægger mange kræfter i at få stedet til at fungere og udvikle sig. Derudover har Iben i godt 10 år været involveret i Nationalpark Skjoldungernes land, både som bestyrelsesmedlem frem til 2021 og i forprojektet, der ledte frem til etableringen af nationalparken. For Iben er nationalparken derfor ikke en fremmed spiller, men tværtimod en nødvendig samarbejdspartner, for Selsøs fremtid.

Om udviklingen siger Iben: ”Det er mit ønske, at vi kan skabe en udvikling, der indfrier potentialet og tiltrækker endnu flere besøgende, og at vi kan gøre det samtidig med, at vi holder fast i stedets helt unikke ånd og rammer. Det uberørte og autentiske er en stor del af stedets charme og karakteristika, og det skal vi sikre – samtidig med at bygningen og historierne favner endnu flere. Det snart 500 år gamle slot trænger til vedligeholdelsestiltag i en anseelig skala og vi arbejder i bestyrelsen med en række prioriterede indsatser. Renovering af vinduerne står øverst på listen og dernæst venter en række større tiltag. Sammen med vedligehold og restaurering arbejder vi med nye formidlingstiltag, som skal give de besøgende særlige oplevelser i stedets ånd. Der er nok at tage fat på, men jeg har en stor tro på potentialet og den stærke organisering, der i dag er omkring slottet”.

Jubilæumsår på Selsø
Museet Selsø Slot åbner for sæsonen med den traditionelle lysfest den 4. maj. I 2023 vil Selsø-Hornsherred Musikforening fortsat arrangere klassiske koncerter, Selsø Slots Venner arrangerer Mad, kunst og Livsstilsmarked og museets populære søndagsomvisninger fortsætter. Derudover arbejdes på forskellige særarrangementer og tiltag, som vi ser frem til at løfte sløret for senere.